Μετεγχειρητική Κοιλιοκήλη

Τι είναι η μετεγχειρητική κήλη?

Πρόκειται για κήλη (πρόπτωση ενδοκοιλιακού περιεχομένου συνήθως εντέρου μέσω φυσικής ή παθολογικής οπής του κοιλιακού τοιχώματος) που αναπτύσεται σε προηγούμενες χειρουργικές τομές ή γύρω απ αυτές.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί?

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η παρουσία διόγκωσης  «φουσκώματος» στην περιοχή, που συνοδεύεται συνήθως από πόνο και αίσθημα «καψίματος». Η διόγκωση μπορεί να μην είναι μόνιμη, αλλά να εμφανίζεται όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση, όταν για παράδειγμα βήχουμε ή σηκώνουμε βάρος και να εξαφανίζεται στην ηρεμία (ανατασσομένη κήλη). Εάν υπάρξει επιπλοκή και η διόγκωση γίνεται πολύ επώδυνη και μόνιμη  (δλδ δεν ανατάσσεται τοπεριεχόμενο της) ή παρουσιαστούν σημεία ειλεού (διάχυτο κοιλιακό άλγος, εμετός, αναστολή αποβολής αερίων και πυρετός) που σημαίνει οτι το περιχομενό της στραγγαλίζεται , τότε είναι επείγον ο ασθενής να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στο χειρουργείο.

Ποιά είναι τα αίτια που την προκαλούν?

Τα συνηθέστερα αίτια είναι η διαπύηση ( μόλυνση), το  αιμάτωμα (αιμορραγία και συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα) και η κακή τεχνική στην σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος της προηγούμενης επέμβασης που σε συνδυασμό με τα παρακάτω οδηγούν στην δημιουργία της μετεγχειρητικής κήλης.

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κακή θρέψη και υποσιτισμός
  • Βαρείες ογκολογικές επεμβάσεις
  • Μεγάλη ηλικία
  • Διαταραχή στον μεταβολισμό του κολλαγόνου
  • Εγκυμοσύνη
  • Χρόνιος βήχας
  • Κάπνισμα

Ποιά είναι η θεραπεία της?

Η αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης είναι μόνο χειρουργική και δεν υπάρχει εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, ασκήσεις κ.λπ.). Ο κανόνας σήμερα είναι η χρήση συνθετικού πλέγματος για την κάλυψη και την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος χωρίς δημιουργία τάσης. Η λαπαροσκοπική τεχνική αποτελεί την καλύτερη χειρουργική προσέγγιση. Συνήθως μέσω τριων οπών γίνεται συμφυσιόλυση, ανάταξη και αφαίρεση του κηλικού σάκκου , και επιτυγχάνεται η τοποθέτηση του ενδοκοιλιακού πλέγματος με την χρήση ειδικών καθηλωτικών και απορροφήσιμων «αγκυρών» στο κοιλιακό τοίχωμα.

Η επέμβαση -ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τον Δείκτη Μάζας Σώματος του ασθενούς- συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα. Ο ασθενής σηκώνεται και τρώει την ίδια ημέρα (3-4 ώρες μετά το χειρουργείο) και παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Επανέρχεται σταδιακά στις καθημερινές του δραστηριότητες μετά από 7 ημέρες και μπορεί να αρχίσει και να γυμνάζεται μετά από 20-30 ημέρες, ακόμα και σε αγωνιστικό πρόγραμμα.