Κολεκτομή

Τι είναι ;
Κολεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση εκείνη κατά την οποία αφαιρείται τμήμα ή και ολόκληρο το παχύ έντερο ή κόλον. Το παχύ έντερο αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και καταλήγει στον πρωκτό. Η επέμβαση κολεκτομής είναι συνήθως απαραίτητη για να θεραπεύσει ή να προλάβει ασθένειες που αφορούν το παχύ έντερο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολεκτομής :
• Ολική κολεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρο το παχύ έντερο
• Μερική κολεκτομή που περιλαμβάνειτην αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή κόλου
• Ημικολεκτομή που αφορά την αφαίρεση του δεξιού ή αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου
• Πρωκτοκολεκτομή με αφαίρεση του πρωκτού του ορθού και τμήματος του κόλου η οπία ακολουθείται από μόνιμη κολοστομία.
Πότε γίνεται ;
Επέμβαση κολεκτομής είναι απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις :
1. Αιμορραγία που δεν μπορεί να ελεγχθεί συντηρητικά ή και ενδοσκοπικά
2. Απόφραξη του παχέος εντέρου (ειλεός)
3. Καρκίνος του παχέος εντέρου
4. Νόσος Crohn
5. Ελκώδης κολίτιδα
6. Εκκολπωμάτωση και οξεία εκκολπωματίτιδα
7. Προληπτική χειρουργική. Σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κυρίως λόγω πολλαπλών προκαρκινικών πολυπόδων είναι δυνατόν να υποβληθούν σε ολική κολεκτομή. Επίσης πάντα με την σύμφωνη γνώμη του ασθενούς, η επέμβαση ολικής κολεκτομής μπορεί να είναι η επιλογή για αυτούς που πάσχουν από γενετικές καταστάσεις που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου όπως η οικογενή πολυποδίαση και το σύνδρομο Lynch
Η κολεκτομή όπως και κάθε είδους χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους αλλά και εμφανίζει και επιπλοκές. Τα τελευταία όμως χρόνια τόσο λόγω της εξειδίκευσης του προσωπικού όσο κυρίως με την λαπαροσκοπική χειρουργική του παχέος εντέρου, έχει γίνει μια επέμβαση ρουτίνας με ελαχιστοποίηση της θνητότητας και της νοσηρότητας.
Τι περιλαμβάνει ;
Ο ασθενής που θα υποβληθεί σε επέμβαση κολεκτομής θα πρέπει να παραμένει στο νοσοκομείο για ένα διάστημα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επούλωση. Η χειρουργική ομάδα αναλαμβάνει και την στενή παρακολύθηση μετά το χειρουργείο για την αποφυγή οποιωνδήποτε επιπλοκών. Τελικά θα χρειαστεί να παραμείνετε από μερικές ημέρες μέχρι μία εβδομάδα ανάλογα την φυσική κατάστασή σας.

Πριν από το χειρουργείο θα πρέπει :
• Να γίνει διακοπή ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά (ασπιρίνη, salospir, Plavix) που αυξάνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών
• Ειδική δίαιτα την προηγούμενη του χειρουργείου
• Λήψη καθαρτικών και αντιβιοτικών κάποιες ώρες πριν την επέμβαση για να καθαρίσει το παχύ έντερο από το περιεχόμενο του και να εξουδετερωθούν τα βακτήρια.
• Να γίνει ένας πλήρης προεχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει : εξετάσεις αίματος , ακτινογραφία θώρακος , καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση
• Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εξασφάλιση μονάδων αίματος για μετάγγιση ή και για το ενδεχόμενο μετάγγισης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι συγγενείς να καλύψουν τον ασθενή με 1 ή 2 μονάδες αίματος.
Η προεγχειρητική προετοιμασία δεν πάντοτε εφικτή ιδιαίτερα σε περιπτώσεις απόφραξης ή διάτρησης οπότε και ο ασθενής εισάγεται έκτακτα στο χειρουργείο.
• Η επέμβαση κολεκτομής μπορεί να γίνει με δύο τρόπους :Με την κλασική μέθοδο της ανοικτής χειρουργικής. Στην περίπτωση αυτή γίνεται μια μέση τομή ατην περιοχή άνω και κάτω από τον ομφαλό και αφαιρείται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου
• Με την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής που καλείται επίσης και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μικρές τομές στην περιοχή της κοιλίας από τις οποίες εισέρχονται από ειδικές θύρες (trocars) η μικροσκοπική κάμερα και τα εργαλεία. Ο χειρουργός εκτελεί την επέμβαση με τη βοήθεια του μόνιτορ και το πάσχον τμήμα του εντέρου αφαιρείται μέσα απο μια μικρή τομή.
Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθέι εξαρτάται απο την περίπτωση του ασθενούς. Σήμερα όλες οι κολεκτομές είναι δυνατόν να γίνουν λαπαροσκοπικά και αποτελούν την πρώτη επιλογή σε όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα.
Μετά την επέμβαση και την ολιγόωρη παραμονή στην ανάνηψη ο ασθενής οδηγείται στο θάλαμο. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες κατα τις οποίες ο ασθενής δε σιτίζεται. Η επάνοδος στην λήψη τροφής γίνεται σταδιακά με υγρά πρώτα και στην συνέχεια με πιο στερεά. Ο ασθενής εξέρχεται αφόυ λάβει οδηγίες για τη δίαιτα του, τιη δραστηριότητα του και την αγωγή του. Επίσης προγραμματίζεται το επόμενο ραντεβού μέχρι την ολοκλήρωση της ανάρρωσης του.